Artikelen AV'er Ilse met tip van de maand

1448
Ilse Maliepaard
Hoe ga je verloop van talent tegen?

Het verlies van werknemers door vrijwillig ontslag is een van de grootste verborgen kosten voor bedrijven. Om dit te voorkomen is het belangrijk om te begrijpen waarom werknemers vertrekken. Uit onderzoek blijkt dat 21% van de werknemers vertrekt vanwege het ontbreken van doorgroeimogelijkheden en 13% vanwege ontevredenheid over de work-life balance.
 
Voorkomen is beter dan genezen. Begin bij het begin, het recruitmentproces. Het is belangrijk om te zoeken naar werknemers die passen bij de functie en bij de bedrijfscultuur. Dit kan door niet alleen te letten op vaardigheden en werkgeschiedenis maar vooral naar de persoonlijkheid, werkstijl en visie van de kandidaat te kijken.
 
Een goed onboardingsproces met goede communicatie en training is ook van cruciaal belang. Werknemers moeten zich comfortabel voelen in hun rol om gemotiveerd te blijven en goed te presteren.
 
Ten slotte is het belangrijk om een carrière pad uit te stippelen, zodat werknemers mijlpalen hebben om naartoe te werken. Het bieden van perspectief is het codewoord voor het behouden van personeel op de lange termijn. Mensen blijven langer gemotiveerd als ze doelen hebben om naar toe te werken.
 
Hoewel bovenstaande focust op het voorkomen van vrijwillig ontslag, is dit niet altijd de beste optie. Vrijwillig ontslag is in sommige gevallen ook goed. Als iemand bijvoorbeeld is uitgeleerd binnen de organisatie, maar ergens anders wel door kan groeien. Vier de bijdrage die de werknemer aan je organisatie heeft geleverd. Afscheid nemen is ook een kunst. Als je die kunst beheerst, zijn ook jouw ex-medewerkers ambassadeurs voor jouw bedrijf.

Recente artikelen

Meerdere keren per jaar organiseren wij vanuit AV een soul sessie. Dit zijn sessies waarin wij verschillende ond...
Wijgaart
In de huidige tijd is thuiswerken een realiteit geworden, maar zoals velen hebben ontdekt, brengt thuiswerken oo...
Wijgaart
Ik kan mij nog goed herinneren hoe spannend ik het vond om op sollicitatiegesprek te gaan. Het succes van jouw s...
Wijgaart