Artikelen Gespreksvoorbereiding

0
Roosmarijn Wichmann

Ik kan mij nog goed herinneren hoe spannend ik het vond om op sollicitatiegesprek te gaan. Het succes van jouw sollicitatie heb je niet volledig in eigen hand. Echter, wanneer je jouw eigen gesprek goed voorbereid en onderzoek doet naar het bedrijf en de gesprekspartners, vergroot je de kans op succes. Dit geeft niet alleen inzicht in of het bedrijf bij jou past, maar toont ook aan dat je serieus geïnteresseerd bent!

Het mooie is: wanneer je achtergrondinformatie zoekt over het bedrijf waar je op gesprek mag komen, dan kom je er snel achter of je enthousiast wordt van het bedrijf en de werkzaamheden. En voor commerciële rollen: welk type klanten en contactpersonen zul jij je op richten? Kijk op LinkedIn en andere media: hebben jouw gesprekspartners recent artikelen geschreven of geliked? Hier kun je ook aanvullende vragen over stellen in het gesprek.

Het lijkt een inkoppertje, maar ken de vacaturetekst en de beschreven verwachtingen. Analyseer de functieomschrijving en begrijp welke vaardigheden en ervaring nodig zijn. Bereid concrete voorbeelden voor uit je verleden die deze vereisten illustreren. Wees klaar voor vragen en vergeet niet om zelf ook vragen te stellen. Denk aan vragen over de rol, de verwachtingen, de teamstructuur en de bedrijfscultuur. En werk aan je lichaamstaal: straal een zelfverzekerde en positieve lichaamstaal uit. Dit omvat oogcontact, een stevige handdruk en een open houding. Hierbij hoort ook: kom professioneel over door jouw kledingkeuze aan te passen aan het bedrijf. Mijn advies is om liever iets overdressed dan underdressed te zijn, het laat zien dat je moeite doet en de sollicitatie serieus neemt.

Door met deze zaken rekening te houden vergroot je de kans op een succesvol interview en geef je jouw gespreksgenoten het gevoel dat je er alles uithaalt. Je hebt dan een positieve indruk achtergelaten. En... Mocht deze baan het niet worden, dan denken ze wellicht aan jou bij een andere vacature. Hiermee leg je een sterke basis voor een goed netwerk en een mooie carrière.

Recente artikelen

Yaël van Halteren is van start gegaan als Accountmanager Retail bij BaBysliss Nederland. In deze rol maakt ze d...
Wijgaart
Meerdere keren per jaar organiseren wij vanuit AV een soul sessie. Dit zijn sessies waarin wij verschillende ond...
Wijgaart