Artikelen Wat moet er in mijn motivatie staan?

5073
Steven de Jong
In dit artikel deel ik graag inzicht met jullie over de motivatiebrief. Hopelijk helpt dit in het bepalen van hoe je brief eruit kan komen te zien. 
 
Ik zie vele sollicitaties per week en in alle soorten en maten. Korte brieven, lange brieven en vaak ook géén brieven. Dat laatste lijkt sowieso geen aanrader, maar wanneer je solliciteert via LinkedIn krijg je überhaupt de mogelijkheid niet om een brief toe te voegen. Dan zal het zo wel goed zijn, toch? 
 
It depends 
Het antwoord op die vraag is: ‘het hangt er van af’. Namelijk van waar de recruiter naar op zoek is. Dit staat vaak al in de tekst; ‘graag ontvangen we jouw cv en motivatie…’ of; ‘graag ontvangen we jouw cv via mail@mail.nl’. Mijn advies: bel (mail) de recruiter, introduceer jezelf en geef aan dat je voornemens bent om te solliciteren op de vacature. En dat je even wilt informeren naar wat de recruiter precies van jou nodig heeft. Een uitgebreide brief met veel voorbeelden over een specifieke competentie? Beeld bij jouw zakelijke netwerk? Visie op sales/leiderschap/de markt?  
 
Tegelijkertijd krijg je nu de gelegenheid om vragen te stellen die voor jou essentieel zijn: moet ik elke dag op kantoor werken? Is er een pensioenregeling? Is er uitzicht op een vaste aanstelling? 
 
Uit dit gesprek haal je 3 belangrijke zaken.  
1) Jij hebt meer informatie over de functie en kunt nu bepalen of je daadwerkelijk wilt solliciteren. 
2) Je kunt nu een gerichte brief schrijven, waarin je jouw kwaliteiten en ervaringen kunt laten aansluiten bij wat er gezocht wordt. 
3) Je maakt met zo’n belletje (of mail) een goede indruk bij de recruiter. 
 
De brief 
Vervolgens kun je aan de slag met jouw brief. Naar aanleiding van jouw gesprek wordt deze lang of kort en geef je extra aandacht aan bepaalde onderwerpen. Maar zorg in ieder geval dat deze altijd foutloos is (laat de brief door een ander controleren) en probeer clichés te vermijden. Wanneer je jouw goede eigenschappen en kwaliteiten benoemt is het goed om deze te onderbouwen met praktijkvoorbeelden. Qua structuur begin je met een persoonlijke introductie, vervolgens benoem je jouw kwaliteiten in relatie tot wat er gevraagd wordt, om vervolgens af te sluiten met een korte samenvatting en de wens om verder in gesprek te gaan. 
 
Kortom 
Dus, geen brief of staat deze vol met clichés maar heb je geen concrete voorbeelden? Dan doet de brief afbreuk aan je sollicitatie. Hoewel het de recruiter wel helpt in te zien dat ‘u helaas niet zal worden uitgenodigd voor een gesprek’. 
Voeg altijd een motivatie voor je sollicitatie toe. Deze maakt de sollicitatie veel sterker, zeker wanneer je precies die punten benoemt waarnaar de recruiter op zoek is, en daar kun je gewoon naar vragen.  
 
Ik kijk uit naar jullie sterke motivaties, veel succes! 

Recente artikelen

Niet 1, 2, maar 3 toptalenten geplaatst bij onze gewaardeerde opdrachtgever, ChainPoint ! Oorspronkelijk beg...
Kamphorst
De krapte op de arbeidsmarkt is een bekend onderwerp voor velen. Je zult merken dat je regelmatig benaderd wordt...
Kamphorst
Per 1 november is  Neeltje B.  begonnen als Slaapadviseur bij Auping Store Breda. Ze heet klanten welk...
Kamphorst