MVO De kunst van aangenomen worden

849
Ilse Schuurman
Veel jongeren uit wijken met een sociaaleconomische achterstand missen iemand in hun omgeving die hen vertelt wat de sociale codes zijn op de werkvloer. Ze weten dus niet hoe ze zich moeten voorbereiden op een sollicitatiegesprek, dat je telefoon bijvoorbeeld uit hoort te staan en je rechtop moet zitten. JINC organiseert daarom Sollicitatietrainingen. Professionals laten hierbij zien hoe je zo’n gesprek maakt of breekt.

Voorafgaand aan de training hebben de leerlingen sollicitatiebrieven en cv’s geschreven. Deze kregen wij ruim van te voren ter voorbereiding opgestuurd. Op basis van de brieven worden er in ruim een uur ongeveer vijf rollenspellen gespeeld.

Woensdag 12 februari 2020 hebben wij deze training mogen geven. We hebben eerst met elkaar gekeken naar de opmaak van de cv’s en de brieven. Ons viel het op hoe goed de leerlingen deze gemaakt hadden! Hierna keken we naar vier belangrijke aspecten in het sollicitatiegesprek: uiterlijk (bv. nette kleding en kauwgom uit), spreken (bv. netjes groeten en duidelijk articuleren), vragen stellen (bv. doorvragen als een antwoord niet duidelijk is) en je houding (bv. oogcontact maken en rechtop zitten). Het was erg leuk om te zien hoe de leerlingen elkaar en ons op een respectvolle manier feedback gaven en dit ook meenamen in de rollenspellen. 

Of deze aanpak helpt? Jazeker! Uit onderzoek door de Dienst Onderzoek en Statistiek van de gemeente Amsterdam blijkt dat een Sollicitatietraining een boost geeft aan het zelfvertrouwen van de leerlingen. Ook weten ze beter hoe ze zo’n gesprek kunnen voorbereiden en welke houding de grootste kans op succes geeft.

Steven & Ilse 
 

Recente artikelen

Organisaties die gebruik maken van de NOW 2.0 hebben een inspanningsverplichting om hun werknemers te stimuleren...
Y. Morren
Dit is een van de krachten waar nu een extra beroep op wordt gedaan. Wat maakt dat sommige mensen enorm veerkrac...
Y. Morren
De interim-opdracht bij DPD Pakketservice was een succes. Zo stelde de vaste recruiter Max van Ooijen: “De...
Y. Morren