Artikelen Bereik vacatures

1988
Ilse Schuurman

Vacature helemaal opgemaakt en nu ben je er klaar voor om live te gaan. Maar hoe zorg je ervoor dat je met je vacature zoveel mogelijk mensen bereikt?

Hier hebben verschillende factoren invloed op, zoals bijvoorbeeld het kiezen van de juiste functietitel, de opmaak van je vacaturetekst, maar ook de dag en tijd waarop je de vacature online plaatst hebben invloed. En hier kan jij als recruiter of vacaturehouder mooi op inspelen. 

Het antwoord op de vraag: “Wat is de beste tijd om online vacatures te plaatsen?” is in de afgelopen jaren erg uiteengelopen. In 2000 hebben Ad Veldhuizen en Edwin van Almkerk AV opgericht. 20 jaar geleden was vacatures in de krant plaatsen de norm, maar Ad en Edwin geloofde destijds al in de online jobmarketing! In deze tijd diende internet vooral voor vrijetijdsbesteding, dus plaatsten we vacatures in het weekend. 

Tegenwoordig is internet cruciaal voor ons werk en besteden we onze vrije tijd vooral van ons schermpje vandaan. Daarom is het plaatsen van vacatures in het weekend niet meer relevant voor de doelgroep. Dus voor wie dacht dat sollicitanten allemaal netjes buiten werktijden solliciteren heeft het mis. De meeste sollicitaties vinden plaats tussen 11:00 en 16:00 uur. Ook blijkt dat meer dan de helft van de sollicitanten die tussen 11:00 en 16:00 uur solliciteren, de meesten hiervan solliciteren tijdens de lunchpauze.
De werkzoekende zijn vooral actief op maandag, waarna de drukte geleidelijk afneemt gedurende de werkweek. In het weekend met de grafiek een duikeling: vooral op zaterdag gunnen de werkzoekende zichzelf wat ontspanning. 

Wat jij hiermee kan als recruiter en/of vacaturehouder? Plaats voor het meeste bereik je vacature net voor óf aan het begin van deze primetime. De tijd zal het leren