Artikelen Hoe zorg je dat je thuis mentaal en fysiek gezond blijft ?

1745
Ilse Schuurman

We zijn massaal thuis aan het werken. Goed tegen de verspreiding van het coronavirus, maar helaas minder voor onze mentale en soms ook fysieke gezondheid. Hoe zorg je dat je thuis mentaal en fysiek gezond blijft, en de muren niet op je afkomen?

Vóór de pandemie veranderde de manier waarop we werkten al redelijk snel. Door de huidige situatie zijn veel bedrijven gedwongen tot het thuiswerken. Een verandering van de ene op de andere dag brengt uitdagingen met zich mee. Voor veel medewerkers is de grootste uitdaging dat het thuiswerken hen uit hun comfortzone haalt. De verandering van de routine, geen persoonlijke interactie en het scheiden van werk en privé terwijl dit nu allemaal op één plek is, zijn uitdagingen waarmee ze kunnen worden geconfronteerd.

Een deel van mijn slaapkamer omgetoverd in mijn nieuwe werkplek. Met een fijne bureaustoel en mijn scherm en toetsenbord van kantoor. Een stuk minder reistijd en ’s avonds mee kunnen eten met mijn ouders leken me heerlijk. Ik had ongeveer twee weken nodig om te ontdekken dat het volledige thuiswerken niets voor mij is. Ik miste het sociale contact en de stilte in mijn kamer vloog me aan.

Het internet staat natuurlijk vol met tips voor hoe je thuiswerken zo lang mogelijk volhoudt, maar voor iedereen werkt dit natuurlijk anders. Ik heb er best even over gedaan om een goede balans in dit ‘verplicht’ thuiswerken te vinden. Bij AV hebben wij de mogelijkheid om, om de beurt een dagje op kantoor te komen werken. Dus daar kan ik gelukkig 1 of 2 keer per week terecht! Op de dagen dat ik wel thuiswerk ga ik ’s ochtends naar de sportschool. Zo ben ik elke dag de deur uit, beweeg ik voldoende en heb ik meer structuur in mijn dag.

Naast de structuur die het sporten in mijn dag aanbrengt is sporten ook van grote waarde voor je geest (je emotionele en mentale gezondheid). Je maakt dan endorfine, serotonine en dopamine aan. Neurotransmitters die bewezen werken tegen angst en depressie. Sportief bewegen levert tevredenheid en plezier op. Verder is bewezen dat lichaamsbeweging een positieve invloed heeft op je stemming en humeur.

Zorg dus dat als je langdurig thuiswerkt je tijdens de lunch een rondje gaat lopen, je in plaats van via Teams je de afspraak lopend in het bos doet en zet een timer die ervoor zorgt dat je om de zoveel tijd even van je scherm wegloopt!