Artikelen Volgende stap in je carrière? Stel jezelf de volgende vragen

8856
L. van Lambalgen

Tijdens het proces van het zoeken naar een (nieuwe) baan is het belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen. Er wordt vaak nagedacht over de vragen die je tijdens een sollicitatie kunt stellen. Het stellen van vragen voordat je beslist om te solliciteren, is van belang om een succesvol sollicitatieproces tegemoet te gaan. Waarom dit belangrijk is lees je in onderstaand stuk:

1. Ben ik gekwalificeerd voor de functie die ik ambieer?
Vraag jezelf allereerst af of je voldoet aan het gevraagde profiel en of je de juiste ervaring hebt. Je bent geïnteresseerd in een functie, maar probeer eerst altijd in de schatten of je ook past bij de functie en het bedrijf. Lees hiervoor altijd goed naar de functie eisen in de profielomschrijving en vink af of je voldoet aan de vereisten voordat je over gaat tot solliciteren.

2. Vertelt jouw CV het juiste verhaal?
Geschikt zijn voor een functie wordt ongeveer voor de helft bepaald door de vaardigheden die je bezit en de andere helft wordt bepaald door de diploma's die je hebt. Laat in je CV goed reflecteren welke vaardigheden en diploma's je hebt en laat het je persoonlijke marketing brand zijn. Je CV is jouw visitekaartje en dient volledig en juist te zijn.

3. Ken ik iemand binnen het bedrijf waarmee ik kan praten?
Kijk eerst of je in contact kan komen of iemand kent binnen de organisatie voordat je over gaat tot solliciteren. Hoe kan je er beter achter komen of de functie en de organisatie bij je past dan door met iemand te spreken die er al werkt?

4. Heb ik mijn naam Gegoogled van te voren?
Maar liefst 93% van de werkgevers kijken naar het sociale portfolio van sollicitanten en bij 42% van de gevallen leidt dit zelfs tot een her-evaluatie van de sollicitant, dit kan zowel positief of negatief zijn. Wees je daarom altijd bewust van het gebruik van de 'googletoets' door werkgevers.  Zorg er dus voor dat jouw social mediapagina’s er altijd netjes uitzien voordat je gaat solliciteren. Je kunt daarmee namelijk goed laten zien dat je interessant bent voor een werkgever.

5. Wat heb ik recent allemaal geleerd?
Het is essentieel om je op professioneel vlak te blijven ontwikkelen wanneer je werk zoekt of wil groeien binnen een bedrijf. Volg workshops en cursussen, vergaar kennis over nieuwe technologieën en stel jezelf open voor nieuwe connectiemogelijkheden. Stilstand is achteruitgang…

6. Ben ik buiten mijn comfort zone gestapt om nieuwe baan mogelijkheden te vinden?
Maak niet alleen gebruik van de standaard job-search methodes, maar gebruik meerdere strategieën om mogelijk geschikte banen te vinden. Schakel bijvoorbeeld je netwerk in, update je LinkedIn profiel en laat de buitenwereld zien wie je bent en over welke kwaliteiten je beschikt.

7. Ben ik klaar voor het interview?
Begin nooit onvoorbereid aan een interview. Wees voorbereid en ben je bewust van de impact die een eerste indruk heeft. Je binnenkomst, een blikwisseling, een ‘hallo’ – het is allemaal belangrijk. Ben je bewust van het doel van het gesprek, zorg dat je voldoende weet over de organisatie, stel vragen en stel je proactief op!