Artikelen Bijzondere sollicitatievragen

3455
Florian ter Haar
Onlangs hebben wij het over vacatureteksten gehad waar allerlei dieren in worden genoemd. Spinnen in het web, commerciële duizendpoten, de beste paarden van stal en salestijgers. Uitdrukkingen die best vaak worden herhaald.

Voor sollicitatiegesprekken geldt hetzelfde. De meest gestelde vragen blijven toch “Vertel ons eens. Wie ben jij?”, “Wat zijn je sterke en zwakke punten?”, en “Waarom ben je niet tevreden met je huidige baan?’. Geen verkeerde vragen, maar als het goed is heeft de kandidaat hierop al geanticipeerd voordat het gesprek heeft plaatsgevonden. Probeer daarom tijdens het sollicitatiegesprek ook eens een vraag te stellen die de kandidaat niet verwacht. Na wat research op het internet kom je een hoop inspiratie tegen. Zoals: “Indien je een superheld kon zijn, wie zou je kiezen?”, “Stel dat je een potlood bent en we stoppen je in een blender. Hoe ontsnap je?”, “Hoeveel fietsbanden worden er jaarlijks in China verkocht? of “Wat zou je doen indien je een pizzeria van je oom erft?”.

Dit soort vragen zijn natuurlijk erg gek, maar er zit wel een gedachtegang achter. Sommige testen je algemene kennis, stellen je analytisch vermogen op de proef, ontdekken je persoonlijkheid of ontdekken simpelweg hoe creatief je bent. Het laat zien hoe een kandidaat een uitdaging aangaat of een probleem aanpakt.