Artikelen Werkgeluk

541
Ilse Schuurman
We besteden een groot gedeelte van ons tijd aan werken. Fijn als we in die werkzame uren ook gelukkig zijn! Werkgeluk maak je niet alleen. Het ontstaat tussen enerzijds de organisatie en anderzijds de medewerker zelf. De factoren voor wekgeluk kan je dan ook in twee groepen verdelen: de ik-kant en de wij-kant. Plezier, voldoening, competentie en autonomie zijn factoren waar je als medewerker zelf invloed op hebt. Voor de andere vier factoren, vertrouwen, verbinding, zingeving en waardering ben je meer afhankelijk van de organisatie en je collega’s.
 
Plezier
Voor plezier is lachen een goede indicatie. Medewerkers die meer lachen op het werk, zijn over het algemeen gelukkiger. Ook de inhoud van je functie zorgt voor meer plezier, samen met de werksfeer en de collega’s.
 
Voldoening
Hoeveel energie haal je uit je werk? Voldoening komt meer voort uit het resultaat dat je behaald op een dag.
 
Competentie
Jezelf ontwikkelen, doen waar je goed in bent en door kunnen groeien, dat is wat deze factor in het kort inhoudt. De doorgroeimogelijkheden, of liever: het gebrek daaraan, zijn de belangrijkste reden voor medewerkers om de organisatie te verlaten.
 
Autonomie
Kun je je werk op jouw tempo en jouw manier doen? Autonomie gaat eigenlijk over de vrijheid die je krijgt en daarmee het gevoel dat je serieus wordt genomen, het is een erkenning van je professionaliteit.
 
Vertrouwen
In een cultuur waar veel vertrouwen is, floreert het werkgeluk.
 
Verbinding
Verbinding met de mensen in de organisatie ontstaat als men zich veilig voelt om te zeggen wat men denkt en als men persoonlijke dingen kan delen met collega’s of zelfs vrienden op het werk.
 
Zingeving
Uit internationaal onderzoek van Gallup kwam naar voren dat ‘het hebben van zinvol werk’ de belangrijkste factor voor geluk is. Zingeving komt dan ook voort uit een basisgevoel voor je werkgeluk; dat je werk relevant is.
 
Waardering
Complimenten krijgen vindt iedereen leuk, of het nou van een tevreden klant komt of van je leidinggevende. We willen graag horen dat onze inzet wordt gewaardeerd.
 
Gelukkige medewerkers zijn tot 42% meer productief, zijn minder vaak ziek, zijn een geliefde collega en werken gefocust en energiek. Vergelijk geluk met gezondheid, als je gelukkig bent dán kun je goed presteren op je werk.

Recente artikelen

Niet 1, 2, maar 3 toptalenten geplaatst bij onze gewaardeerde opdrachtgever, ChainPoint ! Oorspronkelijk beg...
Kamphorst
De krapte op de arbeidsmarkt is een bekend onderwerp voor velen. Je zult merken dat je regelmatig benaderd wordt...
Kamphorst
Per 1 november is  Neeltje B.  begonnen als Slaapadviseur bij Auping Store Breda. Ze heet klanten welk...
Kamphorst