Artikelen Nieuwe aanpak voor wervingssucces

0
Ad Veldhuizen

Personeelstekort is grootste belemmering voor 40% van de ondernemers. Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes en oplossingen!

Bij aanvang van het derde kwartaal van 2023 werd door het CBS gemeld dat driekwart van de bedrijfseigenaren geconfronteerd werd met een gebrek aan personeel. Voor 40% van bedrijven zijn personeelstekorten zelfs de grootste belemming in hun bedrijfsvoering. De krapte resulteert in een verhoogde werkdruk die steeds langer duurt. Een lichtpuntje is dat de krapte op de arbeidsmarkt iets afneemt, alhoewel de spanning enorm hoog blijft.

Het is dan ook van cruciaal belang om niet achterover te leunen, maar proactief te handelen. Gelukkig zijn er nog volop kansen de werving te verbeteren. Met trots deel ik enkele inzichten en tips.

Arbeidsmarktcijfers onthuld 
Eerder heb ik arbeidsmarktcijfers gedeeld die de voortdurende oververhitting van de arbeidsmarkt bevestigen. Ondanks economische schommelingen blijft de verhouding tussen openstaande vacatures en werkzoekenden ongekend hoog. Tegenover elke 100 werkzoekenden staan maar liefst 122 vacatures open die wachten om ingevuld te worden.


Een nieuwe aanpak voor wervingssucces 
In plaats van af te wachten tot de arbeidsmarkt zich aanpast, is het tijd om onze wervingsmethoden onder de loep te nemen. De sleutel tot succes ligt in het actief benaderen van kandidaten. Hierbij is het essentieel om je te richten op degenen die weliswaar niet actief op zoek zijn, maar wel openstaan voor nieuwe kansen. Deze latent zoekende kandidaten vormen namelijk de meerderheid, met meer dan 45% die open staat voor een nieuwe uitdaging.
 
Het geheim: Proactieve benadering
Wanneer je proactief in contact komt met latent zoekende kandidaten en hen een boeiende kans biedt, vergroot je je kans op het vervullen van vacatures met maar liefst 5x. Deze aanpak overstijgt het succespercentage van slechts 11,4% bij het richten op actieve zoekenden. Het draait hierbij om meer dan alleen arbeidsvoorwaarden; het gaat om het overbrengen van het unieke karakter van de functie en het bijdragen aan een duurzame werkrelatie.
 
Webinar voor succesvolle werving 
We hebben in juni een webinar gegeven met meer dan 100 deelnemers en een prachtige beoordeling. Op veler verzoek doen we het webinar nogmaals en wel op donderdag 28 september om 10:00 uur! 

Interesse? Klik hier om je gratis aan te melden. Ad Veldhuizen deelt diepgaandere inzichten en strategieën om jouw wervingsdoelen te bereiken. 
 
Samen bouwen we aan meer werkgeluk en zakelijk succes.

Recente artikelen

Vaak kijken we naar trends en ontwikkelingen in de markt, maar mij lijkt het leuk om eens wat verder vooruit te ...
Kamphorst
Wij zijn trots om te delen dat wij al sinds 2015 met succes werven voor Bandall ! Dat jaar kregen wij de uitda...
Kamphorst
Als iemand die altijd een beetje chaotisch was en vaak dingen vergat, was ik enorm nieuwsgierig naar de podcasta...
Kamphorst