Artikelen Werkdruk: hoe ga je er mee om?

2443
Dennis Molewijk
Werkdruk: hoe ga je er mee om?

Als je mensen vraagt: “Hoe gaat het met je?” Krijg je vaak als antwoord: “Druk!” Ik herken dit vanuit mijn dagelijkse praktijk ook. Soms geef ik ook wel eens hetzelfde antwoord.
Ik ben me de afgelopen jaren steeds meer bewust geworden van wat druk zijn betekend. Je planning wordt uitdagender. Je kunt niet meer overal “Ja!” op zeggen en je moet zaken écht uitvoeren wanneer je ze gepland hebt. Dit betekent dat je minder tijd hebt om eens naar buiten te staren, te wandelen in je pauze of een praatje te maken met je collega’s. 

Is dit erg? Dit is de meest cruciale vraag. Als het voelt als een last, een beperking of stress dan is dit wel erg en moeten zaken veranderen. Anders loop je erop leeg.
Krijg je veel energie van de druk en is de energie die je erin stopt gelijk aan de energie die je er van krijgt? Dan is het prima. Je bent in balans en je loopt er niet op leeg.

Om dit te bereiken zul je in nauw contact moeten blijven staan met je gevoel. Je zult eerlijk moeten zijn als men iets aan je vraagt dat je teveel energie kost. Dit betekent dat je goed moet luisteren naar je lichaam en ook je mentale gevoel. Voelt het niet goed? Denk dan goed na of het wel of niet kan.

Een aantal jaren geleden sprak ik met een trainer die me als tip gaf om niet hele dagen vol te plannen. Plan van de 8 uur per dag er 6 vol en creëer op die manier rust. Plan ook je ontspanningsmomenten in. Als je thuis werkt kun je prima een wandeling met je hond maken. Je kunt ook met een collega wandelen om even bij te kletsen. Sporten voor of na dat je gaat werken geeft je ook de mogelijkheid om zaken in een ander perspectief te zien. En je kunt ook een ander antwoord geven op de vraag: “Hoe gaat het met je?” Waardoor je niet spreekt over druk zijn en je druk wellicht ook in een ander perspectief ziet. 

Recente artikelen

In deze rubriek komen AV'ers aan het woord om over hun werk bij AV te vertellen, dit keer Roosmarijn Wichma...
Kamphorst
Inge van der Loos  is gestart als verkoopadviseur bij Morgana Doetinchem!
Haar
Na het grote succes van het vorige webinar 'Het vinden en verleiden van de beste kandidaten', en de vraag van ...
Kamphorst