AV nieuws Keep the soul alive: persoonlijk leiderschap

457
Lisanne Bronkhorst
Vijf keer paar jaar organiseren wij vanuit AV een soulsessie. Dit zijn sessies waarin wij verschillende onderwerpen aansnijden en kennis met elkaar delen. Afgelopen maandag heeft Ad de soulsessie georganiseerd. Hij heeft gesproken over de zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey. Daaropvolgend heeft hij gefocust op eigenschap één; wees proactief. Wat betekent pro-activiteit voor jou? En in hoeverre ben jij voor je gevoel proactief? Dit waren zomaar een aantal vragen die naar voren kwamen.
 
Bij pro-activiteit denk ik voornamelijk aan het ondernemen van actie, het bepalen van een richting en het nemen van initiatief. Door zelf proactief te zijn, bepaal je je eigen route en bepaal je zelf hoe je reageert op dingen waar je wel of juist geen invloed op hebt.
 
Ad sprak over de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid. Het is interessant om verder te denken over de mate waarop je invloed hebt op bepaalde situaties. Als je kijkt naar de cirkel van betrokkenheid, is het ook goed om eens te kijken naar de mate waarop je controle hebt en waar je invloed op kunt hebben. Denk eens aan de regen, iets wat in Nederland regelmatig voorkomt. Je hebt geen invloed op regen, maar wel op je reactie. Dit geldt natuurlijk voor vrijwel alle situaties. Hoe bepaal jij deze reactie? Uit emotie? Of bepaal je je reactie aan de hand van de mate van invloed die je hebt op de situatie?
 
In de cirkel van invloed bevinden zich zaken waar jij controle over hebt en waar je invloed op kunt hebben. Dat zijn bijvoorbeeld jouw gedachten, mindset en gedrag. Hoe groter deze cirkel, hoe meer invloed je hebt op bepaalde situaties. Hoe ga jij jouw cirkel van invloed vergroten?

Recente artikelen

In deze rubriek komen AV'ers aan het woord om over hun werk bij AV te vertellen, dit keer Roosmarijn Wichma...
Kamphorst
Inge van der Loos  is gestart als verkoopadviseur bij Morgana Doetinchem!
Haar
Na het grote succes van het vorige webinar 'Het vinden en verleiden van de beste kandidaten', en de vraag van ...
Kamphorst