Artikelen Werkvrij de zomervakantie in

2118
Diede Veldhuizen

Op Avontuur en ontdekken van nieuwe culturen of op Vakantie naar een aangenaam klimaat. Iedereen probeert tijdens de vakantie op zijn eigen manier te ontspannen. ‘Probeert’ inderdaad, want we hebben altijd in ons achterhoofd dat na de vakantie het werk weer begint en de salestargets dringen. Uit onderzoek van Multiscope blijkt zelfs dat bijna de helft van de Nederlanders tijdens vakantie dagelijks contact heeft met kantoor. En bijna een derde beantwoordt zelfs zakelijke mailtjes en neemt de telefoon op. Doe jij dit ook? Lees dan deze tips die kunnen helpen om op vakantie je werk los te laten. Zo ben je helemaal uitgerust, ga je met een goed gevoel weer terug naar kantoor en kun je de sales weer een boost geven.

•    Een goede voorbereiding. Zowel thuis als op het werk. Creëer ruimte in je hoofd door niet alles op het laatste moment te regelen. Pak ruim van tevoren je koffer in, draag tijdig je werk over aan collega’s en probeer minder taken op je te nemen in de week voor je vakantie om zo vast langzaamaan in de ‘ontspanningsmodus’ te komen. 

•    Zet een duidelijke out-of-office aan. Zo heb je bij terugkomst een lege inbox en een actuele versie van de vraag. Dus niet ‘Ik bekijk mijn e-mail minder vaak’, ‘Ik heb waarschijnlijk beperkt toegang tot mijn e-mail’ en ‘Als je e-mail dringend is, reageer ik zo snel ik kan’. Je suggereert dat je ‘waarschijnlijk wel gaat reageren’.

•    Pas je voicemail aan. Vertel in de boodschap wanneer je met vakantie bent, wanneer je terug komt en met wie de beller contact kan opnemen in dringende gevallen. 

•    Maak duidelijke afspraken met collega’s. Om écht los te komen van werk is het belangrijk om je verwachtingen te managen zodat je niet geconfronteerd wordt met belletjes en mails van kantoor. Laat ook je werktelefoon thuis en zet je werkmail uit -als die op je telefoon staat. Kun je niet helemaal onbereikbaar zijn, maak dan duidelijke afspraken op welke momenten je wel bereikbaar bent of spreek af dat ze eerst een berichtje sturen als er iets overlegd moet worden. 

•    Lees een boek of luister een podcast. Hier een aantal tips:

 Boeken:
1.    Fokking druk van Thijs Launspach 
Druk is het nieuwe normaal. Waar je voorheen op de vraag ‘hoe gaat het?’ het antwoord kreeg ‘goed, met jou?’, is het nu ‘goed, maar wel druk!’. Het lijkt soms zelfs een strijd om wie het drukst is. Met hoofdstukken als ‘Plannen voor gevorderden’, ‘Mailen als een baas’ en ‘Stoorzender wordt hulpbron’ helpt dit boek je met het vinden van de juiste balans.
2.    Focus AAN/UIT van Mark Tigchelaar & Oscar de Bos 
Een boek dat ruim een maand op nummer 1 heeft gestaan op Managementboek.nl. Wil je minder uren werken, minder stress hebben, meer gedaan krijgen en met een voldaan gevoel naar huis gaan? Dan is de oplossing simpel: meer focus. In dit boek lees je hoe je dit bereikt. 
3.    Grip: het geheim van slim werken van Rick Pastoor
Dit boek deelt geen eindeloze theorieën, maar eenvoudige en concrete stappen waar je direct mee kunt beginnen. Een belangrijke tip: ‘bewaar nooit iets in je hoofd’.

Podcasts
1.    100% Inspiratie Podcast
Thijs Lindhout gaat op zoek naar het geheim achter geluk en succes. Wat maakt dat sommige mensen de top bereiken in het leven? Hoe kun je je droom realiseren? En hoe kun je succesvol worden door te doen wat je leuk vindt? 
2.    Marketing & Sales Podcast 
Hoe kun je al ondernemer meer klanten, omzet en uiteindelijk meer winst realiseren?  Het spel van sales en online marketing. 
3.    Mind Your Business Podcast 
James Wedmore onderzoekt het geheim van succes. 

•    Acclimatiseer na je vakantie. Houd dat relaxte gevoel vast en plan niet te veel afspraken in de eerste week dat je weer aan het werk bent. Begin niet gelijk bij binnenkomst met je inbox te verwerken. Het is handiger om je mail pas door te ploeteren nadat je bent bijgepraat door collega’s. Zo snap je de verhaallijnen in de mails beter. 

Bij AV begrijpen we dat bovenstaande tips best ambitieus zijn en misschien niet altijd even haalbaar. Maar onthoud dat ontspanning nu, juist leidt tot hogere productiviteit straks. Wees niet te streng voor jezelf als je nog een keer een bericht beantwoord maar geniet wel van je vakantie!