Artikelen Je hebt veel invloed. Maar het leven is niet maakbaar.

1543
Susanne van den Berg

Je hebt veel invloed. Maar het leven is niet maakbaar.

Nu ruim een jaar verder! In juni 2020, een dag na Vaderdag werd ik ’s ochtends vroeg niet meer wakker en was ik even dood. Mijn man had zijn wekker die ochtend extra vroeg gezet, maar ook weer uitgedrukt omdat hij slecht had geslapen en toch nog een uurtje extra wilde ‘pakken’. Niet wetende dat dit de beste beslissing van zijn leven zou worden. Hij lag nog naast mij en zag het gebeuren, dat ik uit het niets een hartstilstand kreeg. Door een reanimatiecursus een paar maanden voor dit incident wist hij precies hoe hij moest handelen. Hij heeft 112 gebeld, onze zoon van 10 wakker gemaakt zodat hij naar beneden kon om de hulpverlening binnen te laten en is mij gaan reanimeren. Deze eerste minuten bleken cruciaal, want binnen 6 minuten ontstaat er een onherstelbare schade. De burger-hulpverlening, politie, ambulance en brandweer waren snel ter plekke en binnen een mum van tijd stond ons hele huis vol. Door de shock van de AED ben ik weer bijgekomen. Nu zijn we ruim een jaar verder. Er is geen oorzaak gevonden en ik gebruik geen medicijnen. Ik ben sinds december weer met veel plezier aan het werk bij AV. Het gaat goed met mij en met mijn familie, en we genieten enorm van het leven en van elkaar! Mijn sterfelijkheid had ik voor die tijd nooit zo serieus genomen. Ik was op het moment van mijn hartstilstand 40 en mijn ouders leven beiden nog. Een heftige gebeurtenis, maar het heeft ons ook veel gebracht. Je hebt veel invloed op je toekomst, alleen het leven is niet maakbaar. Mijn advies is dan ook om te genieten en vooral de dingen te doen die voor jou en jouw omgeving van waarde zijn. Dat lijkt makkelijk, maar dat vraagt ook tijd, aandacht en inspanning. Naar mijn idee is dit de kunst van het leven, waardoor je nog meer levensgeluk ervaart en de dingen realiseert die voor jou van belang zijn. Carpe diem!

“De man van mijn leven” heeft een hele andere betekenis gekregen. Zonder hem had ik dit niet zelf op papier kunnen zetten. Maar ook de #burgerhulverlening #Hartstichting #politie #brandweer Woudenberg #UMCU wil ik bedanken! En hiermee het belang van #burgerhulverlening #EHBO #reanimatiecursussen en een #AED benadrukken. Bij hartfalen overleeft ca. 20% het en daarvan komt er maar ca. 10% zonder kleerscheuren vanaf.