Artikelen Onboarding

5330
Ad Veldhuizen


Onboarding

Onboarding betreft het volledige integratieproces van nieuwe medewerkers binnen een organisatie. Dit proces is cruciaal en normaal gesproken duurt het 90 dagen om er achter te komen of iemand succesvol zal zijn. Het onboardingsproces mag daarom niet onderschat worden en verdient voldoende tijd. Onderstaand vind je 6 activiteiten die een Salesmanager kan uitvoeren om ervoor te zorgen dat een nieuwe sales professional snel(ler) productief wordt. Bovendien, bij werknemers die een formeel onboarding proces hebben gehad, is de kans 58% groter dat ze na 3 jaar nog bij hetzelfde bedrijf werken. Zowel op korte termijn als op lange termijn is dit proces van grote waarde voor het succes van de Salesorganisatie.

  1. Introductie
    Introduceer nieuwe medewerkers aan belangrijke personen binnen het team. Laat ze met hen meelopen zodat ze snel bekend worden met de organisatiecultuur en -gedrag.
  2. Verwachtingen en doelstellingen opzetten
    Maak direct duidelijk wat er wordt verwacht en hoe je de nieuwe sales persoon gaat helpen om deze doelenstellingen te bereiken. Wees specifiek over het aantal telefoontjes, afspraken, leads en andere salestargets je verwacht.
  3. Trainen
    Leer nieuwe medewerkers de cruciale aspecten over verkopen in jouw markt. Bespreek zaken als de salesbenadering, type klanten, trends en hypes, marges en de concurrentie.
  4. Een 30-60-90 dagen plan creëren
    Laat nieuwe medewerkers na de eerste week zelf een plan maken over de verwachtingen en doelstellingen voor de komende 30, 60 en 90 dagen.
  5. Coachen
    Bekijk samen wat het exacte werkgebied is zodat de nieuwe medewerker alle data en informatie over het werkgebied kan verzamelen. Plan vooral in het begin veel één-op-één vergaderingen om te kijken of de doelstellingen worden behaald en om hierbij te helpen.
  6. Actie
    Ga door met coachen en toezichthouden op de acties die tijdens de eerste weken worden genomen door de sales medewerker. Kom elke week bij elkaar om te kijken hoe het 30-60-90 dagen plan wordt toegepast en wat de resultaten zijn.

Recente artikelen

Yaël van Halteren is van start gegaan als Accountmanager Retail bij BaBysliss Nederland. In deze rol maakt ze d...
Wijgaart
Meerdere keren per jaar organiseren wij vanuit AV een soul sessie. Dit zijn sessies waarin wij verschillende ond...
Wijgaart