Artikelen Veerkracht

2133
Sandra Adank
veer·kracht (de; v(m))
  1. de kracht van een 1veer (2)
  2. soepelheid, lenigheid
  3. kracht van lichaam en geest om zich snel te herstellen. 

       Bron; Dikke van Dale

Dit is een van de krachten waar nu een extra beroep op wordt gedaan. Wat maakt dat sommige mensen enorm veerkrachtig zijn, vaak optimistisch en creatief terwijl de ander al snel bij de pakken neer gaat zitten? 
Dit heeft te maken met de balans tussen draagkracht en draaglast. Mensen zijn over het algemeen veerkrachtig. Als de draaglast even iets zwaarder weegt dan de draagkracht, dan herstelt de balans zich over het algemeen net op tijd weer. Dit vraagt om zelfzorg en dat vraagt weer om persoonlijk leiderschap. Weten wat je nodig hebt en hier de verantwoordelijkheid voor dragen. Dit geldt precies zo voor organisaties. 
Als de balans goed is, je een veerkrachtig persoon en/of organisatie bent, dan ben oplossingsgericht en zie je kansen. Bij AV noemen wij dit ‘ondanks mensen en bedrijven’. De afgelopen twee maanden hebben wij ruim 300 mensen bereikt via (gratis) Webinars. Veel meer mensen dan dat wij in deze tijd hadden kunnen bereiken met onze Masterclasses. De meeste Webinars eindigden wij met een serie ‘ondanks initiatieven’. Bedrijven die ondanks en soms zelfs dankzij de Corona maatregelen, inspirerende initiatieven hebben genomen. Organisaties om trots op te zijn en die onze aanmoedigen om veerkrachtig te blijven!

Hoe zit het met de veerkracht in jezelf, jullie team, jouw organisatie? Welke lasten draag je en waar haal je jouw draagkracht uit? Draagkracht is prima te trainen door middel van (team) coaching.