Artikelen Waarom werk ik hier nog? Het belang van betekenisvol werk

500
Ashley de Vries

Komt dit vraagstuk wel eens in je gedachte op? Wat doe je in zo’n geval en wat antwoord je als deze vraag wordt gesteld? Waar ik geïnteresseerd in ben, is hoe impact gerealiseerd kan worden en wat dit betekent voor je werkgeluk?

Betekenisvol werk is belangrijker dan ooit. Het draagt bij aan werkgeluk. Uit onderzoek van Hoogleraar Theresa Amabile van de Stanford Universiteit blijkt dat het niet de momenten van plezier maar de momenten van zingeving die de grootste impact hadden en de meeste energie bezorgden gedurende werkdag. Een belangrijke kwestie voor zowel werkgevers als medewerkers. Want hoe zorg je als organisatie dat medewerkers dit ervaren en wat kun je hier zelf mee doen?

Bij mogen dragen aan iets dat groter is dan jijzelf, maakt je als medewerker trots zegt Theresa. Nu blijkt dat wij medewerkers dit ook steeds belangrijker gaan vinden. De reden waarom we werken verandert namelijk. Een aantal decennia geleden ging werk voornamelijk om status, aanzien en geld. Inmiddels zijn we gaan ontdekken dat we voornamelijk zingeving en voldoening kunnen ervaren als we ons inzetten voor zaken die ons eigenbelang overstijgen. Organisaties worden hier ook meer en meer op afgerekend.

Deze zogenoemde toekomstgerichte organisatie moet dus betekenisvol werk faciliteren. Zij die waarde toevoegen en jou als medewerker hierin meenemen. Het verschil wordt pas gemaakt als een organisatie niet alleen voor de buitenwereld een inspirerende missie formuleert, maar ook voor haar eigen medewerkers. Medewerkers willen niets liever. Maar als je niet werkt vanuit jouw eigen talent en niet regelmatig terugkoppeling krijgt over jouw zinvolle bijdrage, zal het betekenisvolle aspect niet als zodanig ervaren worden. Een idee kan zijn om vaste functierollen los te laten en er losse rollen te laten ontstaan, die ook van tijd tot tijd kunnen wijzigen. Zo draag jij als professional niet alleen bij aan het verwezenlijken van een missie, maar doe je dat ook nog vanuit intrinsiek talent.

Hoe groot de impact van een organisatie ook is, er is nooit een garantie dat alle medewerkers ook daadwerkelijk het betekenisvolle aspect ervaren. Het is daarom cruciaal om regelmatig met elkaar in gesprek te gaan. Over of je nog het gevoel hebt ergens aan bij te mogen dragen en of de missie nog past bij jouw idealen.

Vraag jezelf daarom één keer per jaar de vraag: waarom werk ik hier nog?

Recente artikelen

Organisaties die gebruik maken van de NOW 2.0 hebben een inspanningsverplichting om hun werknemers te stimuleren...
Y. Morren
Dit is een van de krachten waar nu een extra beroep op wordt gedaan. Wat maakt dat sommige mensen enorm veerkrac...
Y. Morren
De interim-opdracht bij DPD Pakketservice was een succes. Zo stelde de vaste recruiter Max van Ooijen: “De...
Y. Morren